2024 Sosyal Medya Trendleri Nelerdir?

2024 Sosyal Medya Trendleri Nelerdir?

Ocak 5, 2024

Dijital etkileşimin günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiği bu çağda, tüketicilerin nabzını tutmak için sosyal medya trendlerini takip etmek göz ardı edilemez bir gerçektir.  Bir zamanlar kazandıran bir trend, göz açıp kapayıncaya kadar kolayca marka ve işletmeler açısından yanlış bir adıma dönüşebilir.‍ Bu anlamda, hızlı bir tüketimin olduğu sosyal medyada yeni trendleri takip etmek son derece önemlidir.

 

  1. Video İçerikler Zirvede Kalmaya Devam Ediyor!

 

‍İstatistikler, video içeriklerin, metin ve resim içeriğinin toplamından %1200 daha fazla etkileşim ürettiğini gösteriyor. Bu nedenle markaların, sosyal medya kullanıcılarına kitlelerle etkili bir şekilde etkileşime geçmek için geniş bir yelpazede dikkat çekici içerik sağlamak amacıyla kısa biçimli videoları, canlı yayınları ve etkileşimli videoları 2024 yılı boyunca artırması bekleniyor. Tiktok, Instagram ve Youtube Shorts için üretilen içerikler kullanıcılara daha fazla etkileşim getirecektir.

 

  1. Yeni Kullanıcılar ve Yeni Sosyal Medya Platformları Artacak!

 

2023’te Lemon8′ den Threads’ e kadar pek çok niş sosyal medya platformu doğdu ve bu platformlar en yeni sosyal medya uygulamaları arasına girdi. 2024 yılının daha fazla yeni sosyal medya platformları getireceği tahmin ediliyor. 

 

2024, sosyal medya trendleri arasında yeni ve gelecek vaat eden bir sosyal medya uygulaması ortaya çıktığında, markalar platforma  erkenden “merhaba” demeye devam etmesi de yer alıyor. Yeni platformları erkenden benimseyen markalar, en iyi organik erişimi ve takipçi büyümesini elde edecek ve henüz aşırı kalabalıklaşmamış alanlarda kendilerini farklılaştırmalıdır. Yeni var olan bir sosyal medya platformunda algoritma ve dil daha tam olarak oturmadığı için avantajlıdır. 

 

  1. TikTok’a Artan İlgi Devam Ediyor!

 

2024 sosyal medya trendleri arasında yer alan bir diğer önemli nokta ise Tiktok’a olan ilginin artmasıdır. Z kuşağı ve Y kuşağı ana demografik grupların oluşturduğu Tiktok, markaların hedef kitlelerine ulaşmak için bir numaralı sosyal medya platformudur. Markaların bu platformda içerik üreterek daha fazla kitle oluşturmaya çalışacağı düşünülmektedir. Marka bilinirliği artırmak ve kişisel olarak da bir kitle edinmek için Tiktok, akım ve viral içerikleri takip etmek için son derece önemli bir konumdadır.

 

Sadece kaydol düğmesine dokunmanın ötesinde, TikTok reklamları önde gelen bir reklam çözümü olarak hüküm sürecektir. Tiktok reklamlarının avantajları, marka bilinirliği artırmak açısından daha fazla önem kazanacaktır. Tiktok reklam türlerini markaların vizyon ve misyonlarına  adapte ederek bir strateji belirlenmelidir. TikTok reklamlarının yalnızca ABD’de 109,5 milyon kullanıcıya ulaşma potansiyeli olduğundan, bu yaratıcı ve eğlenceli ortam; 2024 sosyal medya trendleri arasında da yükselişe devam ediyor.

 

  1. Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Önem Kazanmaya Devam Ediyor!

 

Tüketicilerin %54’ünün çevreye karşı sorumlu olmaya çabalayan veya sürdürülebilir ve etik iş uygulamalarına sahip bir markaya sadık olma eğilimindedir. Sosyal medya bir şeffaflık kültürünü teşvik ederek tüketicilerin markaları incelemesini ve eylemlerinden sorumlu tutmasını kolaylaştırdı. 2024 sosyal medya trendleri düşünüldüğünde tüketicilerin kendi değerleriyle uyumlu markalar arayacağı öngörülüyor.

 

‍2024 sosyal medya trendleri arasında markalar için en kritik bu trend olacağı düşünülmesinin yanında daha fazla markanın tüketici gibi hareket ederek kitlelerle gerçek anlamda bağlantı kurmak için sürdürülebilirlik girişimlerini ve amaç odaklı içeriği akışlarına dahil ettiğini görülmesi bekleniyor. Etik uygulamalara bağlılıklarını sergilemeye çalışacaklarını ve önemli sosyal davalar etrafında tartışmalara katılarak çabalarını, hedeflerini ve ilerlemelerini açıkça paylaşmalarını bekleniyor.

Sürdürülebilir yaklaşımlar ve iklim krizi gibi konular odak içerisinde yer almaya ve içeriklere de yansımaya devam edecektir.

 

  1. Kullanıcı Deneyimine Odaklı (UGC) İçerikler Takip Edilecek! 

 

Sosyal medya platformları, kullanıcı deneyimini operasyonlarının merkezine yerleştiriyor ve algoritmalarını kullanıcıların ilgi alanlarına, tercihlerine ve çevrim içi davranış kalıplarına daha uyumlu hale getirmeye zorluyor. 2024 trendleri arasında algoritmanın kullanıcıları da iyi tanıyacağı ve üretilecek içeriklerin kullanıcılara göre önereceğini gösteriyor. Bu markaların kullanıcı araştırma çalışmalarının 2024’te daha da artacağını gösteriyor. 

UGC içerik üreticileri de kişisel olarak sosyal medyada ön plana çıkarak daha fazla kitleye hitap edecekler

 

  1. Sosyal Medya Platformları Arama Motoruna Dönüşecek!

 

2024 sosyal medya trendleri arasında bir diğeri de tüketicilerin aramalarını sosyal medya platformlarında yapmasıdır. Google, kullanıcılarının seyahat fikirleri, stil ipuçları, ürün araştırması ve daha fazlasını arama isteklerine karşın, sosyal medya giderek önemli bir arama kaynağı haline geldi. Özellikle Z kuşağı, bilgi arama alışkanlıklarını sürekli olarak evrimleştiriyor. Şu anki gerçek; TikTok ve Instagram, arama sorgularına cevap bulma konusunda kilit öneme sahip platformlar haline geldi. Bu nedenle, işletme ve markaların sosyal medya keşfi ve araştırması için optimize etmek, görünürlüğünü artırmak için hayati bir gereklilik olacağı tahmin ediliyor. İlgili anahtar kelimeleri doğru bir şekilde kullanmak da kaçınılmaz olacağı düşünülüyor.

 

Sonuç olarak marka ve işletmelerin dikkat etmesi gereken 2024 sosyal medya trendleri arasında videonun sosyal medya platformlarında olan dinamiği devam etmesi, kullanıcıların Tiktok’a olan ilgisinin giderek artması, yeni sosyal medya platformlarının ortaya çıkarak yeni kullanıcı kitlelerin oluşması, markaların tüketicilerin dikkatini çekmek için sosyal sorumluluk projelerine daha çok yatırım yapması, kullanıcı deneyimine yönelik algoritmaların şekillenmesi ve sosyal medya platformlarının birer arama motoruna dönüşmesi yer alıyor.

 

Sizi Tanımak, En İyi Teklifi Oluşturmak İstiyoruz.

Sizi Tanımak, En İyi Teklifi Oluşturmak İstiyoruz.