Influencer Türleri Nedir? Farkları Nelerdir?

Influencer Türleri Nedir? Farkları Nelerdir?

Mart 4, 2024

Influencer hesapları kategorize etmenin en yaygın yolu takipçi sayılarına göredir. Mikro, makro ve mega influencerler gibi terimlerin geldiği yer burasıdır . Birlikte çalışmak istenilen influencer türlerini tanımlamak için bu terimleri kullanmak, bütçeler, üzerinde işbirliği yapmak istenilen içerik türü ve ne kadar zaman ve çaba gibi kampanyaların önemli yönlerini planlanmasına yardımcı olacak akıllı bir seçimdir.

Ancak influencer hesapları kategorize etmek için takipçi sayısını kullanırken bilinmesi gereken bazı sınırlamalar vardır.

Takipçi sayıları başarının garantisi değildir. Bunun nedeni, izleyici büyüklüğünün o kişinin ne kadar etkili olduğunu söylememesidir. 5.000 yüksek etkileşimli takipçisi olan biri, 50.000 takipçili düşük etkileşimli birinden çok daha etkili olabilir.

Mega Influencerlar

Bir milyondan fazla takipçisi olan mega influencer hesapları, ünlü olmalarından dolayı sosyal medyada oldukça görünür durumdadırlar. Hedef kitlelerinin vakit geçirdiği sosyal platformlarda oldukça aktiftirler. Harekete geçirici şekilde çok fazla etkileşim yaratırlar. Influencer pazarlamadan yararlanmak isteyen markalar için onları çekici kılan ve onları inanılmaz derecede pahalı kılan da etki ettikleri kişi sayısının büyüklüğüdür.

Mega influencer profilleri inanılmaz bir erişim sunarken, araştırmalar, influencer hesaplarının toplam takipçi sayısı arttıkça etkileşim oranının düştüğünü buldu. 10 milyondan fazla takipçisi olan Instagram fenomenleri için etkileşim oranı yalnızca yüzde 1,6’dır.

Makro Influencerlar

Makro influencer hesaplarının 100.000 ile bir milyon arasında takipçisi vardır. Erişimleri, mikro ve nano influencer hesaplarına göre çok daha geniştir. Makro influencer genellikle sosyal medyadaki varlıkları sayesinde kariyer yapan ve onları ‘İnternet’te ünlü’ yapan içerik oluşturuculardır. Blog yazarları, vlogger’lar, podcast yayıncıları, TikTok içerik üreticileri, Instagram influencer vb. olabilirler. Onları mega influencerden ayıran şey, şöhretlerinin ünlülerin büyümesinden ziyade çevrimiçi büyümeden kaynaklanma eğiliminde olmasıdır. 

Makro influencerlar, mega influencerden daha yüksek etkileşim düzeylerine sahip olacak, ancak belki de belirli bir kategori de nano veya mikro influencerden daha az etkileşime sahip olur.

Mikro Influencerlar

Mikro influencer 10 bin ile 100 bin arası takipçiye sahip kişiler olarak tanımlanıyor. Nano influencerden daha büyük bir takipçi kitlesine sahip olmalarına rağmen, yine de benzer bir “ilişkilendirilebilirlik” veya “özgünlük” faktörünü korumayı başarıyorlar. Bu da hâlâ yüksek etkileşim oranlarına sahip oldukları anlamına geliyor. Çoğu zaman, mikro influencer belirli bir yere, işe veya hobiye özgü olabilen belirli bir niş veya kategoriye girer.

Mikro influencerlar ünlü değildir; Takipçilerini yüksek değerli içerik ve güvene dayalı olarak oluştururlar. İnsanlar bu yakın ilişki ve sundukları değer için mikro influenceri takip ettiğinden, harika marka elçileri olurlar. Belirli bir niş alanda içerik ürettikleri için genellikle bu alanda uzman olarak kabul edilirler. Bu niş alanda bir hedef kitleye erişmeye çalışan bir marka için bu çok değerli olabilir.

 

Nano Influencerlar

Nano influencer, sosyal medya kanallarında 1 ile 10 bin arası takipçiye sahip kişiler olarak tanımlanıyor. Takipçilerinin daha az olması, etkilerinin güçlü olmadığı anlamına gelmiyor; çünkü takipçileri genellikle oldukça ilgili ve onların fikirlerine güveniyorlar. Nano influencer, çok bağlı oldukları takipçileriyle güçlü bir ilişki geliştirir. Sonuç olarak etkileşim oranları yüksek olma eğilimindedir. Nano influencerlar, genellikle aynı zamanda UGC videolar ile kitlesini büyütmektedir. Kendi kişisel deneyimlerini aktararak markaların ilgisini çekebilirler.

Çoğunlukla, nano influencer belirli bir topluluk içinde, ister konuma dayalı, ister belirli bir çevrimiçi niş veya kariyer odaklı olsun, takipçileri vardır. 

 

Sonuç olarak her influencer katmanının avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek, çevrimiçi işlerin büyümesine ve en iyi şeyin hangisi olduğunu anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Influencer türlerini anlayarak influencer seçmek ile bütçelerden benzersiz iş durumlarına kadar pek çok faktörün devreye girdiği açıktır.

 

Örneğin; nano influencerlar, sınırlı bütçeye sahip küçük veya yeni kurulan işletmeler için mükemmel bir seçim olabilir. Nano ve mikro influencerler, genel anlamda etkileşimi artırmak ve yüksek hacimli içerik oluşturmak isteyenler için de iyi bir seçenek olabilir.

 

Öte yandan markasını kısa sürede en çok kişi tarafından fark ettirmek isteyenler için makro, mega ve ünlü influencer hesapları mükemmel bir seçenek olabilir. Gerçekte, en iyi sonuçları elde etmek isteyen markalar çeşitli influencer katmanlarıyla çalışacaktır.

 

Sizi Tanımak, En İyi Teklifi Oluşturmak İstiyoruz.

Sizi Tanımak, En İyi Teklifi Oluşturmak İstiyoruz.